„Toate subiectele bune sunt lângă tine”

Deși mulți deplâng soarta jurnalismului românesc, în ultimii ani au apărut multe voci noi, gata să spună povești captivante și totodată responsabile. Vă facem cunoştinţă cu acești oameni, rând pe rând. Astăzi, Elena Stancu, jurnalist independent, scrie pentru Teleleu.

În 2013, jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț s-au mutat într-o rulotă, de unde cunosc și scriu despre lumea din jur. Foto: Cosmin Bumbuț
În 2013, jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț s-au mutat într-o rulotă, de unde cunosc și scriu despre lumea din jur. Foto: Cosmin Bumbuț

 

Jurnalismul mi-a dat acces la vieţile altor oameni, la nişte experienţe de viaţă pe care altfel nu le-aş fi cunoscut niciodată. M-a ajutat să mă cunosc pe mine şi pe cei din jurul meu, să îmi deschid mintea, să înţeleg cât de diferiţi sunt oamenii şi că trebuie să fiu mereu atentă la context. Pe scurt, jurnalismul m-a făcut mai deşteaptă, mai empatică şi mai atentă la lucrurile din jurul meu.

Am mai învăţat că nu există bine şi rău absolute şi că le datorez respect şi adevăr oamenilor care-şi varsă sufletul în faţa mea. Înainte de scris sunt oamenii şi poveştile lor, empatia, emoţiile, fricile şi întâmplările de pe teren. Abia pe urmă vin editarea şi teama că nu vei reuşi să spui aceste poveşti.

Ţine un jurnal, fii atent(ă) la lucrurile din jurul tău şi la subiectele la care te pricepi, pentru că despre asta vei scrie cel mai bine. Nu trebuie să străbaţi lumea ca să găseşti poveşti spectaculoase, le poţi găsi la tine în bloc, la tine în clasă sau la tine în familie. Toate subiectele bune sunt lângă tine.

 

Foto: Cosmin Bumbuț
Foto: Cosmin Bumbuț

Elena Stancu s-a născut în 1982 și a urmat Facultatea de Litere din Bucureşti, secţia română-engleză, iar în 2005-2006 a urmat, în cadrul aceleiaşi facultăţi, Masterul Teoria şi Practica Editării. A fost redactor-şef adjunct la revista Marie Claire, pentru care a scris numeroase reportaje despre problemele sociale din România de astăzi. A publicat o serie de texte literare în romanul colectiv ”Rubik” (2008), un experiment coordonat de scriitoarea Simona Popescu. A fost editor asociat la revista de fotografie Punctum şi colaborează la mai multe publicaţii, printre care Dilema Veche, Men’s Health şi Hotnews.ro. În  2013, Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț au renunțat la garsoniera închiriată din București, s-au mutat într-o autorulotă și au plecat Teleleu, ca să povestească România de astăzi prin imagini şi cuvinte. Trăiesc din burse, din colaborări și din abonamentele la vederi. Puteţi citi articole ale Elenei Stancu aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *