Proiectul

”Jurnalist în curtea școlii” este un proiect editorial, derulat de Asociația Think Outside the Box, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În cadrul lui, editorii TOTB.ro, alături de partenerii de proiect, Centrul CARE și Policy Center for Roma and Minorities – Centrul de Educație Alternativă, vor face cunoștință unui grup de elevi din București, cu jurnalismul cetățenesc. Elevii participanți învață la Școala 136 și Școala 147 din cartierul Ferentari (și merg la Clubul de Educație Alternativă), respectiv la Colegiul Național George Coșbuc și Colegiul Național Mihai Viteazul. 

În 6 ani, de când merge mai departe, în ciuda echilibrului precar al presei independente din România, Think Outside the Box a strâns o comunitate considerabilă de cititori, dintre care mulți au publicat pe TOTB.ro texte jurnalistice din diferite domenii. Împreună cu cei din jurul nostru, am scris despre subiecte importante pentru societatea în care trăim: de la proteste și lupta cetățenilor cu cei care încalcă drepturile și legile, până la oameni care aleg să trăiască ”în afara cutiei.” Alături de cititori, am învățat live despre jurnalismul cetățenesc, iar acum a venit momentul să împărtășim din experiența noastră.

Credem că e important să dăm mai departe reguli de bază ale jurnalismul către cei mai receptivi adepți ai noilor tehnologii, prin care informația schimbă lumea, la o viteză mai mare ca niciodată. Așa că, împreună cu partenerii de proiect, am selectat 15 adolescenți bucureșteni, pe care i-am invitat să realizeze alături de noi, materiale pe teme care îi privesc direct nu doar pe ei, ci și pe cei din comunitățile lor. Înainte însă, i-am invitat să aflăm împreună la ce e bun jurnalismul, în cadrul a patru ateliere de jurnalism cetățenesc, găzduite de CARE Cafe

  • La primul atelier (19 septembrie), editorii TOTB Ionuț Dulămiță, Camelia Jula și Andra Matzal vor face o introducere în jurnalism, punând accentul pe exerciții creative, care să schimbe puțin perspectiva asupra rolului pe care îl are azi presa.
  • Cel de-al doilea atelier (26 septembrie) va fi rezervat jurnalismului multimedia și îi va avea ca invitați pe fotograful și documentaristul Vlad Petri și pe fotojurnalista Ioana Moldovan. Vlad și Ioana le vor prezenta tinerilor proiectele lor și îi vor îndemna să-și folosească propriile telefoane inteligente și în alte scopuri decât selfie-ul.
  • Al treilea atelier (3 octombrie) va încerca să lămurească de ce e important spiritul civic și cum poate merge mână în mână cu jurnalismul cetățenesc. De această misiune se va Ionuț Ruscea, din partea organizației CeRe Participare. În cadrul aceluiași atelier, regizoarea Vera Ion, co-fondatoare a atelierelor Scrie despre Tine, îi va implica pe adolescenți în exerciții de scriere creativă. 
  • Ultimul atelier, coordonat tot de editorii TOTB, va da startul primelor aventuri de jurnalism în curtea școlii. Împreună, vom încerca să folosim tot ce am învățat, pentru a lua primele interviuri, pentru a face muncă de teren și pentru a scrie cu toate simțurile.

În urma celor patru ateliere, cei 15 participanți vor realiza, alături de echipa editorială, câte un material jurnalistic pe o temă care li se pare importantă. Toate articolele vor fi publicate în cadrul site-ului curteașcolii.totb.ro, care va rămâne deschis pe viitor pentru elevii cărora le va pica fisa că jurnalismul independent are nevoie de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *