„Jurnalism înseamnă informaţie la care nu ajunge oricine”

Am invitat în curteaşcolii.totb câţiva jurnalişti din valul de presă independentă din România şi i-am rugat să vă transmită vouă, celor care cochetaţi cu ideea de a alege jurnalismul drept viitor profesional, câteva gânduri, sfaturi, ponturi despre această profesie. Vă facem cunoştinţă cu ei rând pe rând. Astăzi, Ioana Moldoveanu, redactor-şef VICE România.

Ioana, la birou
Ioana, la birou

În profesia asta, nu ai neapărat nevoie de facultate de Jurnalism, dar studiul teoretic îţi poate face jobul mai uşor. Dacă ar fi să o iau încă odată de la capăt în carieră, nu aş face Facultatea de Jurnalism, ci una adiacentă, care m-ar putea ajuta în cariera de jurnalist, precum Dreptul. Aş învăţa media din workshop-uri de jurnalism, de editare video, de fotografie şi multă practică.

Cel mai bun studiu al jurnalismului este practica într-o redacţie. Chiar dacă nu se plăteşte, te ajută să-ţi faci un portofoliu şi să capeţi experienţă, chestii mai importante pentru angajator decât diploma de licenţă. În plus, lucrul cu alţi jurnalişti te ajută să bifezi cele mai importante calităţi ale profesiei: idei tari de subiecte, contacte şi skill-uri bune de scriitură. Niciuna dintre astea nu le dezvolţi ca lumea, doar cu facultate, ai nevoie de mult exerciţiu, care să te ajute să fii rapid în redarea ştirii şi să înţelegi importanţa deadline-ului. E sfânt.

E o profesie frumoasă, care moare în print, dar creşte online. În fiecare zi înveţi ceva, cunoşti oameni interesanţi şi lumile lor speciale, vorbeşti şi scrii despre idei inovatoare sau ajuţi prin textele tale diverse persoane în nevoie. Ceea ce te face să te simţi de multe ori ca Robin Hood. Dar, pregăteşte-te să te grăbeşti mereu, ceea ce te va stresa foarte tare şi să dai piept cu multă tristeţe, care te va demoraliza şi te va face foarte des să-ţi pierzi orice speranţă în umanitate. Deci trebuie să fii stabil emoţional. Nu doar pe teren, dar şi în redacţie, pentru că e posibil ca la început să ţi se refuze texte şi subiecte pe bandă rulantă. Nu te demoraliza, continuă să propui. Nu o lua personal, nu e despre tine, este despre text.

Găseşte subiecte în lucrurile care te pasionează şi-ţi stârnesc interesul şi n-ai să simţi că munceşti. Urmăreşte alţi jurnalişti pe Facebook şi citeşte presa. Fii onest, responsabil şi muncitor şi echipa va fi fericită să te aibă. Fă-ţi un blog, fă-ţi vocea auzită. Alege un subiect, urmăreşte-l pe o perioadă lungă de timp şi dă constant ştiri despre el pe blog. Specializează-te pe acel domeniu. Pasiunea pentru un subiect este impresionantă. Curiozitatea e un must. Iar jurnalism înseamnă informaţie la care nu ajunge oricine.

IMIoana Moldoveanu a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Media și are peste 15 ani de experiență în presa centrală. A scris pentru publicații ca Gardianul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Național, Compact de București, Time Out, FHM, Unica, Max, Tataia. E specializată pe reportaj, dar și pasionată de muzică, iar timp de mulți ani a ținut un blog de succes de sound electronic, pe care l-a transformat în Local Records, o casă de discuri ce promovează valori locale. Din 2011, este redactor-șef al revistei VICE România, o publicație care există de 15 ani, în 36 de țări. Aici puteţi citi articole semnate de Ioana Moldoveanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *