FOTO Vlad Petri, fotograful mereu racordat la realitate
Indiferent că se află îndreptat spre camera de oaspeţi din casa bunicilor sau spre un bărbat afgan înarmat, obiectivul lui Vlad Petri nu discriminează. Tratează fiecare felie de viaţă, familiară sau complet necunoscută, cu aceeaşi curiozitate detaşată şi dorinţă de înţelegere. Fotograf, video-jurnalist şi regizor – Bucureşti, unde eşti?, documentarul lui despre protestele din 2012 a fost proiectat anul trecut la multe festivaluri din lume -, Petri nu pare să obosească vreodată. Drumul lui a trecut, printre altele, prin Siria, Afganistan, Tunisia, Liban, Iordania, ţările fostei URSS, Delta Dunării, Bistriţa, Piaţa Universităţii din Bucureşti. Vlad a fost invitat la unul dintre atelierele ”Jurnalist în curtea școlii.”
Din mijlocul evenimentelor sociale încinse, la doi paşi de un război civil ori, dimpotrivă, din liniştea amorţită a unei plaje sau din aerul fantomatic al, camera lui înregistrează pulsul realităţii. Cu dramele şi masacrele ei, cu speranţele deasupra cărora şuieră bombe, arhitecturile care ascund istorii întregi, scenele cotidiene, în care pândesc mereu detalii importante, cu intimitatea vieţii de familie.
Mai mult decât un simplu jurnal de „explorator”, fotografiile lui Vlad Petri sunt deopotrivă comentariu social şi reflecţie. În spatele lor, se derulează istorii complicate, dar în acelaşi timp imaginile sunt povestitori exersaţi, care te pot plimba prin locuri şi timpuri diferite. Masterand în antropologie vizuală la Berlin, Petri nu se rezumă la imaginea statică, ci jonglează între fotografie şi film, fie că e vorba de documentar sau de video-reportaje în care surprinde, adesea cu umor, întâmplările din care e alcătuită viaţa cetăţii. A fost în pelerinaj la schelele de la Catedrala Mântuiri Neamului, a documentat carnavalul Zilei Europei în sectorul 2, a fost la bâlciul din Piscani, pe stadionul unde Victor Ponta şi-a lansat candidatura şi nu a lipsit nicio zi de la protestele din 2013 pentru Roşia Montană. L-am invitat pe Vlad Petri să-şi reviziteze arhivele personale şi să aleagă zece imagini de care se simte, dintr-un motiv sau altul, foarte legat.
Karakol, Kîrgîzstan, 2011
Tașkent, Uzbekistan, 2011
Piața Romană, București, 2012
Sărățel, Bistrița-Năsăud, 2014
Odesa, Ucraina, 2014
Damasc, Siria, 2009
Bistrița, România, 2012
Piața Universității, București, 2013
Piața Revoluției, București, 2013
Lasă un răspuns